Case Study Head And Neck Surgery

Head and Neck Surgical Associates

Medical Clinic Facilities

The new Head and Neck Surgical Associates’ medical facility is a 5400 square foot renovation with eight exam rooms, two treatment suites and auditory testing areas. Opened in April, 2012, the space promotes efficient operations with a high-end design that integrates into the surrounding neighborhood and caters to the practice’s clientele.

Challenges

  • Mid-project, the doctors’ moving-in date had to be bumped-up
  • Part of an upscale neighborhood in Kansas City, the space needed to reflect the area with a professional, contemporary feel that mirrored the neighborhood’s sophistication
  • Special areas were required to cater to child patients
  • The existing building houses a dental practice that was not part of the renovation

Strategies

  • Being both designer and contractor allowed RDB to amend the projected schedule, as well as ongoing design updates, on the fly
  • RDB tasked its interior designer with finding the right mix of stylish and luxury materials
  • RDB proposed a unique and colorful design crafted to wow and captivate particularly young patients
  • RDB made provisions to ensure construction would not disrupt the building’s other tenant: critical services (such as water and electricity) stayed on and special routes enabled dental patients to avoid the hard hat zone

Results

  • RDB helped the practice overcome a major, unanticipated obstacle that could have stalled business by working to get the doctors open for business much earlier than was originally requested at the project’s start
  • RDB integrated high-end finishes such as stone wall at the reception, upgraded light fixtures, wall sconces and other indirect wall fixtures while our interior designer leveraged volume relationships to procure these high-end finishes at significant discounts
  • To capture children’s attention, the lobby/reception areas display bold colors mixed with striking millwork and exotic veneers
  • The building’s dental office tenant remained open and able to conduct business during the renovation, without inconvenience or interruption